SUP-lautailun sesonki on täällä – lue vinkit suppailuun!



Kuvassa suppailijoita kesäpäivänä.


Kaipaatko rentoutumista kauniissa maisemissa, etsitkö seikkailuja tai haluatko nauttia ulkoilmasta? Suppailu eli Stand Up Paddling mahdollistaa kaikki nämä ja paljon muuta. SUP-laudan päältä näet tutut ja myös tuntemattomat maisemat uudesta perspektiivistä sekä voit halutessasi kohottaa kuntoa. Ei siis ihme, että SUP-lautailu on noussut suureen suosioon ja voidaan puhua trendilajista.


Suppailua voi harrastaa missä vain milloin vain

Yksi SUP-lautailun hyvistä puolista on ehdottomasti se, että voit suppailla lähestulkoon missä vain ja milloin vain. Vesistöksi soveltuu niin joki, meri kuin järvikin; kunhan veden virtaus on kohtuullista ja pääset helposti rantaan, mikäli voimat ehtyvät. Ajankohdankin voit valita itse vapaasti, mutta suosittelemme välttämään kaikista kuuminta kesäpäivää ja myrskytuulta. Eikun SUP-lauta ja SUP-mela kainaloon ja menoksi!


SUP-lauta tuo kesään rentoa meininkiä

Siinä missä suppailun emolaji surffaus on vaativaa, SUP-lautailuun ei tarvita korkeaa taitotasoa tai timanttista kuntoa. Suplauta lipuu veden pintaa pitkin omaan tahtiin, mikä tekee siitä täydellisen ajanvietteen esimerkiksi viikonloppuihin ja kuumiin kesäpäiviin. SUP-lautaillessasi voit keskittyä upeisiin maisemiin ja rauhoittaa mielesi arjen hälinältä. Tiesitkö, että osa suppailijoista myös joogaa laudalla tai ottaa luontokuvia lautaillessaan? 


Vasta-alkajasta kohti huippusuppailijaa

Kuten muutkin lajit, myös suppailu tarjoaa kehittymismahdollisuuksia. Ajan myötä suppailutekniikka kehittyy, ja sitä mukaa vauhti kiihtyy. SUP-lautailun kursseja järjestetään ympäri Suomea, ja ne ovatkin oiva keino päästä lajin saloihin sekä oppia parhaat tekniikat. Ennen vesistölle lähtemistä kannattaa selvittää itselle ainakin seuraavat perusasiat: laudalle oikein nouseminen ja laudalta poistuminen, melontatekniikka ja turvallisuus vesillä.

Kaikista taitavimmat suppailijat ja lajista eniten kiinnostuneet voivat myös osallistua SUP-kilpailuihin. Esimerkiksi Suomen SUP-liitto ry järjestää Finnish SUP Cupin, jossa kisaillaan Suomen-mestaruudesta. Kisailla voi myös leikkimielisesti ystäväporukan kesken – suppailu on erinomainen laji esimerkiksi mökkiolympialaisiin, jos läheltä löytyy sopiva vesistö.


Muista turvallisuus SUP-lautailussa

Kuten muissakin vesiurheilulajeissa, myös suppailussa turvallisuus on kaiken a ja o. Vaikka SUP-lautailu on melko riskitön laji, muutama asia tulee huomioida. Ensimmäisenä ja ehdottoman tärkeänä niistä on kelluntaliivit.


Kelluntaliivit tärkeä osa SUP-lautasettiä

Kelluntaliivit eli veneilyliivit ovat suppailijalle tärkeä kellunta-apuväline. Etenkin aloittelijoille suunnatut SUP-laudat ovat vakaita, mutta joskus tasapaino heittää ja itsensä löytää vedestä, laudan vierestä. Tällöin kelluntaliivit ovat apuna: voit rauhassa vetää lautaa lähemmäksi ja kavuta laudan päälle ilman, että joudut käyttämään voimiasi veden pinnalla pysymiseen. Kelluntaliivit ovat tärkeät uimataitoisille, mutta lasten ja uimataidottomien kohdalla liivien rooli korostuu entisestään.

Etsitkö uusia kelluntaliivejä, mutta et aivan tiedä, mikä malli sinun tulisi valita? Kelluntaliivien osto-oppaastamme löydät tietoa kelluntaliiveistä sekä ohjeet oikean valinnan tekemiseen.


Mitä muuta turvallisuuteen liittyvää tulisi huomioida suppailussa?

Valitse vesistö ajatuksen kanssa huomioiden oma osaamistaso. Mikäli olet vasta-alkaja, lautaile rannan läheisyydessä ja kohdassa, jossa vesi ei virtaa voimakkaasti – vältä siis esimerkiksi koskia. Kun taidot kehittyvät, voit siirtyä haastavampiin vesistöihin, mutta vältä kuitenkin hurjia virtauksia. Muista ottaa myös oma kuntosi huomioon ja mukauta lautailureitin pituus kunnon mukaan. SUP-lautailu, etenkin urheilun kannalta otettaessa, voi vaatia yllättävän vahvat keskivartalon lihakset ja sen, että voimaa riittää.

Vaikka suppaillessa aika kuluu helposti kuin siivillä, liputamme tauotuksen puolesta. Mikä sen parempaa, kuin suppailla kohti kahvilaa, jäätelökioskia tai lähikauppaa ja pitää välipysähdys. Koko päivän kestävän lautailuretken aikana kannattaa pitää useampi tauko – näin jaksat pidempään ja retkestä tulee elämys.

Onko kaverisikin kiinnostunut suppailusta? Mahtavaa, ystävän kanssa lautailu on sekä mukavampaa että turvallisempaa! Isommalla joukolla suppaillessa vaaratilanteisiin pystyy reagoimaan useampi henkilö ja apu on lähellä. Jos lähdet vesille yksin, muista ottaa puhelin mukaan.

Tutustu vielä tarkemmin turvallisuusohjeisiin Suomen melonta- ja soutuliitto ry:n sivuilla.


Miten valita oikea SUP-lauta

Meiltä löytyy SUP-lauta tai SUP-lautasetti joka tarpeeseen. Olit sitten vasta-alkaja tai jo kokeneempi suppailija, lautavalikoimastamme löydät varmasti sopivan laudan. Laudan valinnassa tulee ottaa huomioon taitotason lisäksi oma suppailutyyli: haluatko rentoutua lajin parissa vai vetääkö kuntomelonta enemmän puoleensa? Seuraavaksi esittelemme muutaman SUP-laudan erilaisille melojille.

Aloittelijalle suosittelemme leveämpää SUP-lautaa – ne ovat vakaampia ja jämäkämpiä. Leveällä laudalla harjoittelu on helpompaa ja lajiin pääsee kiinni paremmin. Esimerkiksi Black Islandin CAPRERA SUP 11’6 -SUP-lautasetti sopii erinomaisesti vasta-alkajille ja sisältää kaiken, mitä suppailuun tarvitsee, kuten SUP-melan.





Kuvassa Black Island CAPRERA SUP 11'6 paketti.


Jos SUP-lautaan kaipaa lisää vakautta tai jotain, mistä pitää kiinni, purje on erinomainen lisävaruste. Mistral Revival -purje helpottaa oppimista, mutta sopii myös rennompiin lautaluretkiin. Se on yhteensopiva Mistral Pampero -laudan kanssa, ja setistä tulee entistä monikäyttöisempi, kun siihen liittää vielä purjeen.





Kuvassa Mistral SUP-purje & Mistral Pampero SUP 11.5 paketti.


FIJI- ja BALI-lautasetit sopivat niin aloittelijoille kuin konkareille. Kumpikin SUP-lautasetti sisältää kaksi sivuevää, yhden keskievän, kolmiosaisen säädettävän melan, painemittarilla varustetun pumpun, kantokassin ja korjaussarjan. Näiden lautasettien kuljettaminen ja säilyttäminen on vaivatonta, sillä laudat ovat pumpattavia ja kokoontaitettavia.





Kuvassa FIJI SUP-lauta 300cm ja SUP-lautasetti BALI, 330 cm.


Retkeily- ja kuntomelonnasta kiinnostuneelle Black Islandin EXPLR SUP 12’6 -paketti on nappivalinta. Pitkän vesilinjan, kulmikkaan perän ja terävän keulan ansiosta laudalla pääsee nopeampaa, ja melalla voi vetää useamman vedon ilman, että lauta kääntyy. Tämäkin SUP-paketti sisältää kaiken tarvitsemasi!





Kuvassa Black Island EXPLR SUP 12'6 paketti.


Lisätietoa SUP-laudan valinnasta löydät Suomen SUP-liiton sivuilta.

Nämä sekä monet muut SUP-laudat ja -setit ovat saatavilla meiltä. Tervetuloa hankkimaan juuri sinulle sopiva SUP-lauta joko verkkokaupastamme tai kivijalkamyymälästämme! Meidät tavoittaa sähköpostitse, puhelimitse sekä tietenkin suoraan kivijalkamyymälöistä – autamme mielellämme oikean laudan valinnassa.

Jätä siis stressi rannalle ja lähde SUP-lautailemaan!




Tilaa Veneilijän verkkokaupan uutiskirje

Loading...