Veneen potkuri: Miten valita oikea potkuri?

Potkuri on tärkeä osa veneen moottoria, ja sen valinta vaikuttaa suoraan veneen suorituskykyyn ja polttoaineen kulutukseen. Oikean potkurin valitseminen voi parantaa veneen kiihtyvyyttä, huippunopeutta ja polttoainetaloutta.


Ensimmäinen askel oikean potkurin valinnassa on selvittää veneen tarpeet ja käyttötarkoitus. Onko kyseessä pieni kalastusvene, huvivene vai suurempi moottorivene? Tuleeko venettä käyttämään yksi henkilö vai useampi? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaa määrittämään tarvittavan tehon ja väännön.

Seuraavaksi on selvitettävä moottorin tiedot, kuten teho, vääntömomentti ja maksimikierrosluku. Nämä tiedot löytyvät yleensä moottorin ohjekirjasta tai valmistajan verkkosivuilta. Potkurivalmistajat tarjoavat myös apua oikean potkurin valinnassa, joten kannattaa ottaa heihin yhteyttä tarvittaessa.

Potkurin koko - mitä potkurin mitat tarkoittavat?

Yksi tärkeimmistä tekijöistä potkuria valittaessa on sen koko. Potkurin halkaisija ja lapojen kulma vaikuttavat siihen, kuinka paljon voimaa se pystyy tuottamaan ja miten tehokkaasti se siirtää moottorin voiman veteen.

Veneen potkurin mitat ilmoitetaan tuumina: halkaisija x nousu. Esimerkiksi 1o x 11 -kokoisen potkurin halkaisija on 10 tuumaa ja potkurin nousu on 11 tuumaa.

Veneen potkurin mitat ilmoitetaan tuumina: halkaisija x nousu. Esimerkiksi 10 x 11 -kokoisen potkurin halkaisija on 10 tuumaa ja potkurin nousu on 11 tuumaa. Potkurin halkaisija saadaan esimerkiksi mittaamalla etäisyys potkurin keskiöstä lavan ulkoreunaan ja kertomalla se kahdella.

Yksinkertaistettuna suuri potkurin halkaisija antaa suuren työntövoiman. Pienemmällä potkurilla on puolestaan vähemmän veden vastusta ja yhdistettynä korkeampaan nousuun se parantaa huippunopeutta. Toisaalta vetolujuutta ja kiihtyvyyttä voidaan parantaa suuremmalla potkurilla ja pienemmällä nousulla. Molemmat vaihtoehdot voivat johtaa samaan huippunopeuteen, mutta tarjoavat veneelle erilaiset ominaisuudet.

Nousu on toiseksi ilmoitettu luku potkurin kokokuvauksessa. Nousu tarkoittaa sitä matkaa, minkä potkuri kulkisi kiinteässä aineessa yhden kierroksen aikana. Nousu ilmoitetaan tuumina ja lukuarvo kertoo kuinka pitkän matkan potkuri yhdellä kierroksella teoriassa vie venettä eteenpäin.

Miten valitsen oikean kokoisen potkurin veneeseen?

Määritä oikea potkurikoko ajamalla veneellä täydellä kaasulla. Suositeltu moottorin enimmäisnopeus löytyy yleensä ohjekirjasta. 

Täydellä kaasulla ajettaessa moottorin tulee pyöriä täysillä kierrosluvuilla. Jos moottorisi ottaa ylikierroksia, potkurin halkaisija tai sen nousu on todennäköisesti liian pieni. Jos moottori ei jaksa saavuttaa tarpeeksi kierroksia, potkurin halkaisija tai nousu on todennäköisesti liian suuri.

Valitse potkurityyppi joka antaa veneellesi maksimaalisen suorituskyvyn moottorin suositellulla nopeusalueella. Oikea potkurikoko estää moottorin ylikuumenemisen, mutta antaa silti moottorin saavuttaa vähimmäiskierrosmäärän maksimiteholle. Näin moottori toimii tehokkaasti ja on myös polttoainetaloudellinen.

Yksinkertaistettu taulukko, josta voi arvioida potkurin halkaisijan ja nousun vaikutusta perämoottorin ja veneen toimintaan.

Tästä yksinkertaistetusta taulukosta voi arvioida potkurin halkaisijan ja nousun vaikutusta perämoottorin ja veneen toimintaan.

Lapojen lukumäärä - kuinka monta lapaa potkurissa tulee olla?

Lapojen lukumäärä vaikuttaa potkurin tehokkuuteen ja pyörimisnopeuteen. Mitä vähemmän potkurissa on lapoja, sitä vähemmän siihen kohdistuu vastusta ja sitä nopeammin se voi pyöriä. Lapojen määrän kasvaessa veden vastus potkuriin kasvaa ja sen pyörimisnopeus hidastuu, mutta sen pito ja työntövoima lisääntyy.

Vapaa-ajan veneissä yleisimmin käytetyissä potkureissa on 3-4 lapaa. Kolme lapaa tuottaa useimmissa tapauksissa juuri sopivasti työntövoimaa, mutta vastusta ei synny liikaa.

Vapaa-ajan veneissä yleisimmin käytetyissä potkureissa on 3-4 lapaa. Kolme lapaa tuottaa useimmissa tapauksissa juuri sopivasti työntövoimaa, mutta vastusta ei synny liikaa. Tutustu Veneilijän Verkkokaupan potkurivalikoimaan. 

Hyvien työntöominaisuuksiensa ansiosta 5-lapaisia potkureita käytetään esimerkiksi vesihiihdossa, kun taas 2-lapaisia potkureita käytetään sähköperämoottoreissa ja pienissä, 2-5 hv:n perämoottoreissa.

Potkurin asentaminen veneeseen

Potkurin vaihtaminen voidaan tehdä joko itse tai ammattilaisen avulla. Jos sinulla on kokemusta veneiden huollosta ja tunnet potkureiden ominaisuudet hyvin, voit yrittää vaihtaa potkurin itse. Tämä edellyttää asianmukaisten työkalujen ja tietojen käyttöä. Veneilijän Verkkokauppa tarjoaa kattavan määrän perämoottoreiden huoltotarvikkeita.

Jos et ole varma omista taidoistasi tai haluat varmistaa laadukkaan lopputuloksen, on suositeltavaa turvautua ammattilaisapuun. 

Venehuoltoyritykset tarjoavat usein potkurinvaihtopalveluita, joissa he arvioivat veneesi tarpeet ja asentavat sopivan potkurin puolestasi. Helsingissä veneen huolto hoituu esimerkiksi Walticin toimesta.

Yhteenveto

Oikean potkurin valinta voi parantaa veneen suorituskykyä merkittävästi. Se voi parantaa kiihtyvyyttä, huippunopeutta ja polttoainetaloutta. Huolellinen potkurin valinta ja asennus ovat tärkeitä tekijöitä veneen moottorin toiminnan optimoimiseksi.

Jos huomaat merkkejä tehon menetyksestä tai polttoaineenkulutuksen kasvusta, kannattaa harkita potkurin vaihtamista. Riippuen omasta osaamisesta ja resursseista voit joko yrittää vaihtaa potkurin itse tai turvautua ammattilaisen apuun. Tärkeintä on varmistaa, että veneesi potkuri on oikeanlainen ja hyvässä kunnossa, jotta voit nauttia veneilystäsi täysillä.

Katso BCB Veneily ja Saaristo YouTube-kanavan video potkurin valinnasta.


100% kotimainenVeneilijän Verkkokauppa on kotimainen yritys, joka työllistää suomalaisia.
MaksutavatMeillä maksat monipuolisesti ja turvallisesti.
Nopea toimitusVarastossa olevat tuotteet 1-3 arkipäivää. Tilaustuotteet yleensä 2-7 arkipäivää.
Asiakaspalvelu020 755 8926 tilaukset@veneilijanverkkokauppa.fi