Baltic -automaattiliivien huoltaminen


Pelastusliivit eivät ole tae pelastumiselle, ne ainoastaan pienentävät hukkumisvaaraa. Vesitiiviitä asusteita (pelastuspuku, kelluntahaalarit jne.) käytettäessä pelastusliivien toiminta, esim. kääntökyky, saattaa heikentyä.

Pelastusliivi toimii tarkoituksenmukaisesti ainoastaan täyteen puhallettuna. Tyhjä pelastusliivi ei anna mitään suojaa. Ellei automaattinen täyttö onnistu, käyttäjän pitää tietää, että pelastusliivi voidaan täyttää suuventtiilin kautta. Tarkoitettu uimataitoisille henkilöille.

Kokeile pelastusliiviä vedessä ja tutustu sen ominaisuuksiin ennen käyttöä. Pelastusliivi tulee pukea takin tavoin ja kaikkien muiden vaatteiden päällä. Kiinnitä lantio- ja haaravyö ja säädä ne niin, että pelastusliivi on tiiviisti kehoa vasten. Pelastusliivi voidaan kiinnittää purjehdustakkiin kolmella muovikoukulla. Se tulee pukea mahdollisten turvavaljaiden päälle. Pilli on suojakotelon sisällä. Hätävilkku (lisävaruste) aktivoituu automaattisesti veden varaan jouduttaessa. Hätävilkku on liivin vasemmalla puolella suojakotelon sisällä. Roiskehuppu (lisävaruste) on suojakotelossa niskan takana. Pujota roiskehuppu pään yli ja kiinnitä se joustohihnalla liivin alaosaan. (kuva 7)

Liivi olisi hyvä toimittaa vuosittain Balticin palvelupisteeseen tarkastusta ja huoltoa varten. Alle +5 °C lämpötilassa kaasutäyttö saattaa heikentyä. Älä käytä liiviä istuma-alustana. Säilytä liivi hyvin tuuletetussa ja kuivassa tilassa. Pelastusliivin laskettu käyttöikä on 10 vuotta.

Ilmatäytteiset pelastusliivit eli automaattiliivit (kansankielellä paukkuliivit)

Pelastusliivistä on saatavana kaksi versiota – vetoketjullisella ulkokuorella ja tarranauhakiinnitteisellä ulkokuorella. Molemmat avautuvat automaattisesti kaasutäytön aikana. Ulkokuori voidaan myös avata kahden pikavapautusaukon kautta – toinen on kaasutäyttömekanismin (kuva 1) luona ja toinen on suuventtiilin (kuva 2) luona. Ulkokuoren sulkeminen on selostettu luvussa Pakkaaminen. Pelastusliivissä on sisäänrakennettu puhallettava kelluke, joka täyteen puhallettuna antaa 165 N kelluntavoiman.

Pelastusliivistä on kaksi versiota:

AUTOMAATTISESTI TÄYTTYVÄ MALLI
Liivi täyttyy automaattisesti viiden sekunnin kuluttua siitä, kun liivi on upotettu veteen. Automaattinen pelastusliivi voidaan myös aktivoida käsin – katso luku: Lataaminen - käsin täytettävä malli.

KÄSIN TÄYTETTÄVÄ MALLI
Liivi täytetään liivin oikealla puolella olevasta vetonarusta vetämällä (kuva 3) . Huom! Molemmat versiot voidaan täyttää suuventtiilin kautta (kuva 4) Suuventtiiliä käytetään myös pelastusliivin tyhjentämiseen. Katso luku Tyhjennys.

Kirjalliset ohjeet ovat kuvien jälkeen.



Päivittäinen tarkastus ja vuosittainen huolto

Ilmatäytteiset pelastusliivit pitää tarkastaa ja huoltaa olivatpa ne olleet käytössä tai eivät. Ilman päivittäistä tarkastusta ja vuosittaista huoltoa voi ilmatäytteinen pelastusliivi lakata toimimasta. Päivittäisen tarkastuksen voi käyttäjä helposti tehdä itse toimimalla alla olevien ohjeiden mukaan. Suosittelemme, että vuosittaisen huollon tekee valtuutettu huoltopiste. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi suorittaa yksinkertaistetun tarkastuksen itse.

Ohje päivittäisen tarkastuksen tekemiseen ilmatäytteisille pelastusliiveille

Tee seuraavat tarkastustoimenpiteet joka kerta, kun käytät ilmatäytteistä pelastusliiviäsi.

(Koskee automaattisesti täyttyvää mallia.)

Noudata täyttömekanismin luona olevassa tarrassa olevia kuvallisia ohjeita (kuva 5).

  1. TARKASTA CO2-PATRUUNA (kuva 6) . Kierrä CO2 -patruuna irti (vastapäivään) ja tarkasta, että se on ehjä. Kierrä ehjä CO2 -patruuna kiinni (myötäpäivään) käsin. Puhjennut CO2 -patruuna on käytetty ja se pitää vaihtaa.
  2. TARKASTA TURVASOKKA JA TÄYTTÖPANOS. (kuva 7) Automaattiventtiili: Varmista, että molemmat sokat ovat paikallaan. Jos jompikumpi turvasokka puuttuu ja/tai jos CO2 -patruuna on puhjennut, pelastusliivi pitää ladata uudelleen. Noudata huolella seuraavan sivun tai lataussarjan ohjeita. Tarkasta, ettei täyttöpanos ole vanhentunut. (kuva 8) . Käsiventtiili (kuva 9): Varmista, että turvasokka on paikallaan. Jos se puuttuu, CO2 -patruuna on käytetty ja se pitää vaihtaa. Noudata huolella Lataus-luvun tai lataussarjan ohjeita. (kuva 10) Baltic Argus automaattiventtiili: Jos jokin värikentistä on punainen, liivi pitää tarkastaa ja ladata. (kuva 11) Baltic Argus käsiventtiili: Jos värikenttä on punainen, liivi pitää tarkastaa ja ladata.
  3. TARKASTA VETONARU. Tarkasta, että vetonaru liikkuu esteettä ja että siihen pääsee käsiksi ilman, että liivi pitää avata.


Tyhjennys

(Koskee sekä automaattisesti täyttyvää että käsin täytettävää mallia.)

Käännä suuventtiilin kansi ylösalaisin ja paina se varovasti putkeen (kuva 12) . Purista ilma ulos. Asenna kansi paikalleen normaaliasentoon ennen liivin pakkaamista. HUOM! Pelastusliivin tyhjentämiseen ei saa käyttää mitään muuta esinettä kuin ylösalaisin käännettyä kantta.

Liivin uudelleen lataaminen

ENNEN LATAAMISTA Huomaa, että alla olevat lataustoimenpiteet pitää suorittaa annetussa järjestyksessä, jotta tuote toimisi. Jos olet epävarma siitä, onko tuote oikein asennettu, ota yhteys jälleenmyyjää/ valmistajaan.

  • Käytä vain Balticin lataussarjaa.
  • Suorita lataus kuivin käsin, kuivassa ympäristössä ja ilman työkaluja.
  • Aseta pelastusliivi tasaiselle alustalle selkäpuoli alaspäin.
  • Varmista, että liivi on tyhjä ja että suuventtiilin kansi on normaaliasennossa.
  • Noudata tämän käyttöohjeen ja lataussarjan mukana tulevan ohjesivun ohjeita.
  • Tuote on käyttövalmis vasta kun se on ladattu ohjeiden mukaan.
  • Noudata seuraavia ohjeita huolellisesti.


LATAAMINEN - AUTOMAATTISESTI TÄYTTYVÄ MALLI

(Koskee automaattisesti täyttyvää mallia manuaalisen tai automaattisen täytön jälkeen.)

  1. Kierrä käytetty täyttöpanos irti vastapäivään (kuva 13)  ja tarkasta, että uusi täyttöpanos on aktiivinen tarkastamalla, että vihreä turvasokka (kuva 14)  on paikallaan. Noudata täyttömekanismin luona olevassa tarrassa olevia kuvallisia ohjeita. Täyttöpanos on käytetty, jos se on aktivoitu tai jos sen kylkeen painettu parasta ennen päiväys on ohitettu (kuva 8) (esim. 02 2011 tarkoittaa parasta ennen helmikuu 2011).
  2. Kierrä uusi täyttöpanos paikalleen myötäpäivään ja kiristä käsin, kunnes kierteitä ei enää näy.
  3. Irrota CO2 -patruuna vastapäivään kiertämällä. Hävitä patruuna ympäristöä suojellen. Tarkasta vetonarusta vetämällä, että vipuvarsi ja neula (näkyvät venttiilipään pohjassa CO2 -patruunan pitimen luona) 15:1 liikkuvat vapaasti. Käännä vipuvarsi takaisin ja varmista uudella vihreällä turvasokalla 15:2 .
  4. Tarkasta silmämääräisesti, että O-rengas venttiilipään pohjassa CO2 -patruunan pitimen luona on ehjä 15:3 .
  5. Kierrä uusi, puhdas ja ehjä CO2 -patruuna paikalleen myötäpäivään. Kierrä ainoastaan käsin ja varmista, että patruuna on kunnolla kiinni.


LATAAMINEN - KÄSIN TÄYTETTÄVÄ MALLI

  1. Pidä tukevasti kiinni venttiilistä ja kierrä käytetty CO2 -patruuna vastapäivään irti 6 . Hävitä patruuna ympäristöä suojellen.
  2. Tarkasta vetonarusta vetämällä, että vipuvarsi ja neula (näkyvät venttiilipään pohjassa CO2 - patruunan pitimen luona) 15:1 liikkuvat vapaasti. Käännä vipuvarsi takaisin ja varmista uudella vihreällä turvasokalla (kuva 15:2).
  3. Tarkasta silmämääräisesti, että O-rengas venttiilipään pohjassa CO2 -patruunan pitimen luona on ehjä (kuva 15:3).
  4. Kierrä uusi, puhdas ja ehjä CO2 -patruuna paikalleen myötäpäivään. Kierrä ainoastaan käsin ja varmista, että patruuna on kunnolla kiinni.



Liivin uudelleen pakkaaminen

ENNEN PAKKAAMISTA

Noudata ohjeita huolellisesti.
Suorita pakkaus kuivin käsin, kuivassa ympäristössä ja ilman työkaluja.
Aseta pelastusliivi tasaiselle alustalle selkäpuoli alaspäin.
Varmista, että liivi on tyhjä, että suuventtiilin kansi on normaaliasennossa ja että uusi CO2 -patruuna ja uusi täyttöpanos on asennettu oikein (jos liivi on aktivoitu automaattisesti). 7 / 9 / 10 / 11 .

Baltic 150N pelastusliivit erillisellä vuorella ja kellukkeella (kuva 16)

  1. Vapauta vetoketjun vedin vetämällä se pidemmän vetoketjun päähän 17 vasemmalle puolelle. Vie vedin myötäpäivään takaisin liivin oikealle puolelle 18 .
  2. Kiinnitä vetoketju samalla tavoin kuin tavallisessa takissa ja vedä vedin vastapäivään liivin ympäri samalla kuin taitat liivin kellukkeen alla olevan ohjeen mukaan.
  3. Taita alle (kuva 19:1)
  4. Taita alle (kuva 19:2)
  5. Taita alle (kuva 19:3)
  6. Taita alle Z-muotoon (kuva 20)
  7. Taita alle (kuva 20:1)
  8. Taita alle (kuva 20:2)
  9. Taita alle (kuva 20:2)
  10. Sulje liivi vetämällä vedin vastapäivään liivin ympäri (kuva 22). Kiinnitä tarranauhat kahden pikavapautusaukon 1 , 2 luona. Varmista, että pysäytät vetimen ensimmäiseen ääriasentoon vetoketjun lopussa (kuva 23). Käännä tarranauha vetimen päälle.
  11. Pujota vetonaru ulkokuoren takaosassa olevasta aukosta ennen liivin sulkemista.

Baltic 150N pelastusliivit integroidulla vuorella ja kellukkeella (kuva 24)

1. Taita päälle (kuva 25)
2. Taita päälle (kuva 26)
3. Taita päälle (kuva 27)
4. Tarkasta, että punainen tai keltainen laukaisunuppi näkyy liivin alareunan alla (kuva 27:1).


4. Valitse oikea varaosasarja

Balticin ilmatäytteisiin pelastusliiveihin on merkitty tuotenumero, joka ilmaisee liiviin tarkoitetun varaosasarjan. Merkintä on laukaisumekanismin vieressä. Valitse merkinnän mukainen varaosasarja täältä.


Tarkista sulakkeen vanhenemispäivämäärä

United Moulders sulake

Sulakkeeseen on merkitty vanhenemiskuukausi ja vuosi. Esimerkiksi 0325, tarkoittaa että se on vaihdettava viimeistään maaliskuussa 2025.


Halkey Roberts sulake

Sulakkeeseen on merkitty valmistusvuosi ja valmistuspäivä. Kahta erilaista merkintää on käytössä. Esim. 04050 tarkoittaa vuotta 2004 ja 50 päivää sinä vuonna tai Feb19 04HRC, joka tarkoittaa 19. helmikuuta vuonna 2004. Sulakkeen enimmäisikä on neljä vuotta valmistuspäivästä. Vapaa-ajan käytössä tulee sulake vaihtaa vähintään joka kolmas vuosi sen jälkeen, kun liivi on otettu käyttöön (kuitenkin viimeistään neljä vuotta valmistuspäivästä). Ammattikäytössä ota yhteyttä valtuutettuun huoltopisteeseen lisätiedon saamiseksi.


TUTUSTU AUTOMAATTILIIVIEN VALIKOIMAAMME TÄÄLLÄ.

VARASOSAT JA TARVIKKEET AUTOMAATTILIIVEIHIN LÖYTYY TÄÄLTÄ.


100% kotimainenVeneilijän Verkkokauppa on kotimainen yritys, joka työllistää suomalaisia.
MaksutavatMeillä maksat monipuolisesti ja turvallisesti.
Nopea toimitusVarastossa olevat tuotteet 1-3 arkipäivää. Tilaustuotteet yleensä 2-7 arkipäivää.
Asiakaspalvelu020 755 8926 tilaukset@veneilijanverkkokauppa.fi