Kelluntaliivit eli veneilyliivit - Osto-opas
Kelluntaliivit ovat toiselta nimeltään veneilyliivit. Ne poikkeavat perinteisistä pelastusliiveistä sekä automaattiliiveistä niin, että ne eivät sovellu pelastautumiseen, vaan ainoastaan kellunta-apuvälineiksi. Tässä veneilyliivien valintaoppaassa kerromme, miten löydät sinulle sopivat kelluntaliivit.
Mikä veneilyliivi on?
Kelluntaliivit tarkoitettu kellunta-apuvälineeksi suojaisilla vesillä, jossa ranta, kuten myös tarvittaessa apu, on lähettyvillä. Tämän vuoksi niitä ei kannata käyttää silloin, kun on vesillä liikkeellä yksin.
Veneilyliivit eivät käännä veteen joutunutta mahdollisesti tajutonta henkilöä oikein päin selin kelluntaan. Uimataidottomille henkilöille tai pienille lapsille kelluntaliivit eivät siis ole vaihtoehto, vaan tällöin vesille tulee hankkia perinteiset pelastusliivit. Veneilyliivin noste on vähintään 50N, kun perinteisessä pelastusliiveissä se on vähintään 100N. Näin ollen kovemmassa aallokossa kelluntaliivit käyvät myös herkemmin veden pinnan alapuolella.
Miksi kelluntaliivejä sitten pidetään usein tavallisten pelastusliivien sijaan? Syy on se, että ne rajoittavat vähemmän liikkumista ja ovat näin hyvä valinta esimerkiksi suppailuun, jollapurjehdukseen, vesijetteilyyn tai melontaan. Ne ovat yleensä perinteisiä liivejä kevyemmät sekä pienemmät. Kelluntaliivit kelluvat etu- ja takapuolella täytteenä olevan materiaalin vuoksi. Liiveissä ei yleensä ole niskassa kelluttavaa kaulusta kuten tavallisissa pelastusliiveissä. Toinen syy veneilyliivien valintaan on se, että ne ovat edulliset.
Kuva: Balticin valmistama kelluntaliivi
Kelluntaliivien valinta
Kelluntaliivin valintaan vaikuttavat muun muassa liiviltä toivotut ominaisuudet. Käyttäjän koko on toinen ratkaiseva tekijän. Kolmas kriteeri on se, missä liivejä on tarkoitus käyttää. Eri liivimallit ja -merkit eroavat toisistaan myös hinnassa.
Kelluntaliivit ovat yleensä liivivalikoiman edullisimpia vaihtoehtoja. Veneilyliivien hinnat liikkuvat 20–100 € välillä, riippuen liivin mallista ja valmistajasta. Laadukkaita kelluntaliivejä valmistaa esimerkiksi
Baltic, jonka joissain malleissa on myös turvavaljaat sekä haarahihna. Toinen tunnettu liivivalmistaja on
Marinepool.
Kuva: Beston valmistama lasten kelluntaliivi
Kelluntaliivien koko
Sopivan kokoista veneilyliiviä etsiessä tulee tietää käyttäjän paino. Painoon lasketaan myös päälle tuleva vaatetus sekä kengät. Esimerkiksi kylmällä säällä alle saatetaan laittaa paksustikin paitaa ja toppatakkia, joten painorajoja ei kannata arvioida alakanttiin.
Liivien tulee istua hyvin päällä. Kokeile, miten kelluntaliivit sopivat sinulle sekä paksumpien ulkovaatteiden kera että esimerkiksi pelkällä t-paidalla. Kokeile lisäksi liikkumista eri suuntiin liivien kanssa, jotta löydät liikkumismukavuudeltaan sopivan mallin.
Veneilyliivien kokoja on saatavilla esimerkiksi 30–50 kg, 50–70 kg, 70–90 kg sekä yli 90 kg painaville. Ihan pienille lapsille ei valmisteta kelluntaliivejä, koska tämän kokoiset lapset eivät yleensä osaa vielä uida. Lasten kelluntaliivien koot alkavatkin yleensä 30 kg:sta.
Kelluntaliivien käyttötarkoitus
Kelluntaliivejä on olemassa erilaisia moniin eri tarkoituksiin. Yleisimmät kelluntaliivit ovat vetoketjulla, naruilla ja soljella kiinnitettäviä liivejä, jotka soveltuvat jokapäiväiseen perusveneilyyn. Lisäksi jollapurjehdukseen ja melontakäyttöön löytyy malleja, jossa käsien liikkuvuus on maksimoitu. Kelluntaliivit käyvät myös
suppailuun sekä
vesijetteilyyn. Näissäkin harrastuksissa käsien liikkuvuus liivistä huolimatta on tärkeää.
Vaativampiin olosuhteisiin on olemassa heijastimilla ja turvavaljailla varustettuja kelluntaliivejä. Kelluntaliiveistä ei yleensä löydy haararemmiä, joka varmistaisi liivien päällä pysymisen veteen jouduttaessa. Haararemmejä ja heijastimia voi hankkia lisävarusteina verkkokaupastamme. Mikäli liivejä on tarkoitus käyttää myös hämärämpään aikaan, heijastin onkin tärkeä lisävaruste.
Hanki veneilyliivit Veneilijän Verkkokaupasta! Meiltä tilaaminen on helppoa, ja toimitamme tuotteesi nopeasti.
Lue lisää pelastusliivien valinnasta: