Kumiveneen ostajan opas - näin valitset oikean koon ja tyylin.

Kumiveneen ostajan opas - näin valitset tarpeisiisi soveltuvan koon ja tyylin.

Kumiveneet ovat suosittuja vesillä liikkumisen välineitä, jotka tarjoavat monia etuja perinteisiin veneisiin verrattuna. Kumiveneen käyttö on helppoa ja sen käsittely vaatii vain vähän kokemusta. Lisäksi kumiveneet ovat kevyitä ja helposti kuljetettavia, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan esimerkiksi retkeilyyn tai kalastukseen.

Kumiveneen hankinta voi olla jännittävä kokemus, mutta samalla se vaatii huolellista harkintaa ja tietoa eri vaihtoehdoista. On tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä, jotta voit tehdä turvallisen ja kestävän valinnan. Tässä oppaassa käymme läpi joitakin näistä tekijöistä. Kumiveneiden hinnat vaihtelevat suuresti riippuen koosta, materiaalista ja merkistä. Alkajaiseksi onkin syytä määrittää budjetti ja alkaa etsimään venettä joka sopii siihen.

Millaiseen käyttöön kumivene tulee?

Ennen kumiveneen hankintaa on hyvä miettiä, mihin tarkoitukseen vene tulee pääasiassa käytettäväksi. Onko se kalastusta varten, retki- tai vesiurheilukäyttöön vai ehkäpä sukellusta varten? Erilaiset veneet soveltuvat eri käyttötarkoituksiin paremmin kuin toiset.

Pieni kumivene vai iso kumivene?

Yksi tärkeimmistä tekijöistä kumiveneen valinnassa on sen koko ja kantavuus. Pienemmät kumiveneet, joissa on lyhyempi runko ja pienempi kapasiteetti, soveltuvat hyvin esimerkiksi kalastukseen yksin tai pienen seurueen retkeilyyn rauhallisilla vesillä. Ne ovat helppoja kuljettaa ja säilyttää, mutta ne eivät välttämättä tarjoa paljon tilaa tai vakautta aallokossa.

Kumiveneen ostajan opas - iso vai pieni kumivene - kumpi sopii sinulle?

Isommat kumiveneet soveltuvat paremmin esimerkiksi vesiurheiluun tai pidemmille matkoille. Näissä veneissä on yleensä enemmän tilaa ja ne pystyvät kestämään korkeampia aaltoja sekä tuulisempia sääolosuhteita. Isommissa veneissä voi myös olla enemmän varusteita, kuten esimerkiksi istuinpenkkejä tai säilytystiloja.

Valitse vene, jonka koko vastaa tarpeitasi ja joka mahtuu tarpeen mukaan helposti kuljetettavaksi sekä säilytettäväksi.

Kumiveneen materiaalit

Useimmat nykyiset kumiveneet ovat tehty PVC (polyvinyylikloridi) -materiaalista, joka on hyvin kulutusta kestävää helppo pitää puhtaana. PVC:n huono ominaisuus on heikko liuottimien ja polttoaineiden kesto, jotka on saatava aina heti pestyä pois vahingon sattuessa. PVC-veneet ovat yleensä edullisempia, kevyempiä ja helpompia huoltaa, mutta ne eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin hypalon-veneet.

Toinen yleisesti käytetty materiaali kumiveneissä on Hypalon, josta käytetään myös lyhennettä CSM. Hypalon on kestää PVC:tä paremmin auringonvaloa, kemikaaleja, polttoaineita ja öljyjä sekä auringonvaloa ja kulumista, mutta se voi olla myös kalliimpi vaihtoehto. 

Rakenne määrittelee kumiveneen ominaisuudet

Kumiveneen rakenne vaikuttaa sen ajo-ominaisuuksiin, vakauteen, kuorman kantokykyyn ja hintaan.

ilmapohja, rimapohja vai alumiinipohja?

Ilmapohjaiset kumiveneet ovat kevyitä, mukavia matkustaa sekä helppoja kuljettaa ja varastoida.

Rima- eli sälepohjaisen veneen lattia koostuu puu- tai kovamuovipaneeleista, jotka ovat ladottu tietyin välimatkoin ikään kuin astinlaudoiksi. Rimapohjainen kumivene on nopea koota, helppo rullata kasaan, ja se pakkautuu pieneen tilaan varastointia varten.

Alumiinilattialla varustettu  kumivene sopii hyvin tilanteisiin, joissa tarvitaan kovaa käyttöä kestävää ja vankkaa kumivenettä, joka mahdollistaa painavan kuorman kuljettamisen.

Alumiinilattialla varustettu  kumivene sopii hyvin tilanteisiin, joissa tarvitaan kovaa käyttöä kestävää ja vankkaa kumivenettä, joka mahdollistaa painavan kuorman kuljettamisen. Kovan ja tasaisen lattian ansiosta veneessä seisominen ei ole ongelma, joka miellyttää myös heittokalastajia.

Kölillä vai ilman köliä?

Köli antaa veneelle suuntavakautta ja estää sitä ajautumasta sivusuunnassa. Pienemmissä vesissä ja hyvän sään aikaan veneillessä ei köliä välttämättä tarvita, mutta kun suuntaat merelle tai ajat perämoottorin kanssa on kölin käyttö perusteltua. Kumiveneen köli on usein ilmatäytteinen, mutta jäykkärunkoisissa RIB-veneissä se on valmistettu yleensä lasikuidusta ja alumiinista.

RIB vene sopii merikäyttöön

RIB-vene on kumivene jäykällä rungolla, jota kiertää ilmatäytteiset ponttonit.

RIB-vene on kumivene jäykällä rungolla, jota kiertää ilmatäytteiset ponttonit. RIB:ssä yhdistävät perinteisten veneiden ominaisuudet joustavien kumiveneiden etuihin, mikä tekee niistä erittäin monipuolisia ja käyttökelpoisia erilaisissa vesiolosuhteissa. Yksi syy RIB-veneiden suosioon on niiden vakaus ja kestävyys. Rakenteen ansiosta RIB-veneet ovat pystyvät selviytymään paremmin aallokossa sekä tarjoavat matkustajilleen turvallisemman kokemuksen kuin perinteiset kumiveneet.

Ilmakammioiden määrä ja turvallisuus

Hyvässä kumiveneessä tulisi olla asianmukaiset turvallisuusominaisuudet. Koska kyseessä on kelluva, ilmatäytteiden vene, ei ponttonien merkitystä voi väheksyä. Kumiveneen ponttonit on jaettu erillisiin ilmakammioihin. Turvallisessa kumiveneessä on yleensä 3-5 ilmakammiota. Jos vahingon sattuessa yksi ilmakammioista puhkeaa, ehjät kammiot antavat veneelle riittävän kelluvuuden jotta maihin päästään turvallisesti.

Laadukkaassa kumiveneessä on lisäksi turvallisuusvarusteita ja ominaisuuksia, kuten turvaköydet, törmäyslistat, kölisuojat, airot, lattian liukuesteet sekä paikka hätäraketteja tai muita hätätarvikkeita varten. Muista aina käyttää veneillessä pelastusliivejä.

Vakio- ja lisävarusteet

Hyvän kumiveneen vakiovarusteisiin kuuluvat mm. airot, kantolaukku, korjaussarja, käsipumppu ja penkki. Kannattaa myös miettiä etukäteen millaisille lisävarusteille on käyttöä nyt ja mahdollisesti tulevaisuudessa.

Sähköperämoottori on yleistynyt kumivenekäytössä.

Moottori on yksi kysytyimmistä lisävarusteista kumiveneeseen. Suuremmissa kumiveneissä käytetään yleensä voimakkaita polttomoottoreita, kun taas pienempiin sopivat mainiosta nykyaikaiset sähköperämoottorit. Varmista, onko veneeseen mahdollista asentaa perämoottori joka on riittävän tehokas ja sopii muuten tarpeisiisi.

Muita lisävarusteita ovat polttoainesäiliö, ajovalot, kalastustarvikkeet ja ankkuri. Etenkin isommissa kumiveneissä sähkökäyttöinen ilmapumppu on varsin miellyttävä lisävaruste. 

Huolto ja korjaus

Varmista, että valitsemallasi veneellä on saatavilla olevia tarvikkeita ja varaosia, ja että huolto- ja korjauspalvelut ovat helposti saatavilla alueellasi.

Yhteenvetona voidaan todeta

Kumiveneen ostaminen vaatii hieman pohdintaa ja tutkimista. Mieti veneen käyttötarkoitusta, kokoa, materiaalia ja lisätarvikkeita ennen päätöksen tekemistä.

Kumiveneen ostaminen vaatii hieman pohdintaa ja tutkimista. Mieti veneen käyttötarkoitusta, kokoa, materiaalia ja lisätarvikkeita ennen päätöksen tekemistä.

Tutustu eri vaihtoehtoihin ja lue asiakasarvosteluja saadaksesi paremman käsityksen siitä, mikä vene sopii juuri sinulle parhaiten. Muista myös ottaa huomioon budjettisi ja varmistaa, että valitsemasi vene on hintaluokassasi.

Hyvässä kumiveneessä on mahdollisuus nauttia vesillä vietetystä ajasta pitkään tulevaisuuteen!

100% kotimainenVeneilijän Verkkokauppa on kotimainen yritys, joka työllistää suomalaisia.
MaksutavatMeillä maksat monipuolisesti ja turvallisesti.
Nopea toimitusVarastossa olevat tuotteet 1-3 arkipäivää. Tilaustuotteet yleensä 2-7 arkipäivää.
Asiakaspalvelu020 755 8926 tilaukset@veneilijanverkkokauppa.fi