Pelastusliivit – Osto-opas

 Turvalliset pelastusliivit ovat tärkeitä varusteita kaikenlaisessa veneilyssä sekä muussa vesillä liikkumisessa. Lue, miten valitset sopivat pelastusliivit!


Pelastusliivit ovat veneilijän tärkeimpiä turvallisuusvarusteita. Suomen lain mukaan pelastusliivit tulee löytyä kaikista moottorilla liikkuvista veneistä sekä kaikista yli viisimetrisistä veneistä. 

Veneestä riippumatta turvalliset pelastusliivit ovat tärkeitä varusteita kaikenlaisessa veneilyssä sekä muussa vesillä liikkumisessa ja veden äärellä toimimisessa. Niitä tarvitaan myös esimerkiksi suppailussa sekä vesijetteilyssä.

Tässä oppaassa selvitämme, mitä tulee ottaa huomioon liivejä valitessa. Oppaan avulla löydät myös sopivat pelastusliivit lapselle, vauvalle sekä perheen koiralle.

Pelastusliivien eri tyypit

Markkinoilta löytyy monia erilaisia pelastusliivejä eri tarkoituksiin. Näitä ovat perinteiset oranssit 100N -pelastusliivit, paukkuliivit eli automaattiliivit sekä kelluntaliivit eli veneilyliivit. Alla kerromme lyhyesti eri liivimalleista, niiden eroista sekä ominaisuuksista. 

Pelastusliivit (100N)

Pelastusliivit (100N) ovat kaikille tuttuja. Ne ovat kaulukselliset liivit, jotka ovat väriltään oranssit, punaiset, keltaiset tai vihreät. Pelastusliivit ovat kelluntaliivejä raskaammat ja kauttaaltaan suuremmat. 

Pelastusliiveissä on vähintään 100N nostetta. Ne kääntävät veteen joutuneen oikein päin selinkelluntaan. Pelastusliiveissä on aina kaulus-/niskatuki, haararemmi, heijastimet sekä pilli. Pelastusliivien hinnat liikkuvat 50–100 euron välillä

Balticin valmistamat 100N-pelastusliivit


Kuva: Balticin valmistamat 100N-pelastusliivit


Automaattiliivit

Automaattiliivit ovat toiselta nimeltään paukkuliivit. Ne on suunniteltu nimenomaan vedestä pelastautumiseen. Kun henkilö joutuu veteen, liivit täyttyvät automaattisesti ja kääntävät pelastettavan selälleen. 

Paukkuliivit ovat muotoilultaan perinteisiä 100N-pelastusliivejä kevyemmät, ja niiden kanssa on helpompi liikkua. Automaattiliivien hintahaarukka on noin 100–350 euroa. Lue, miten ostat sopivat automaattiliivit eli paukkuliivit.

Crewsaverin turvavaljailla varustetut automaattiliivit

Kuva: Crewsaverin turvavaljailla varustetut automaattiliivit


Kelluntaliivit

Kelluntaliivit on suunniteltu kellunta-apuvälineiksi. Niitä kutsutaan myös veneilyliiveiksi. Veneilyliivit ovat perinteisiä pelastusliivejä kevyemmät ja pienemmät, joten liikkuminen niiden kanssa esimerkiksi erilaisissa vesiaktiviteeteissa on helpompaa. 

Kelluntaliivit eivät käännä veden varaan joutunutta henkilöä selälleen. Näin ollen ne eivät sovellu varsinkaan uimataidottoman henkilön turvallisuusvälineeksi. Kelluntaliivejä saa noin 20–100 euron hinnalla. Tutustu kelluntaliivien eli veneilyliivien osto-oppaaseen.


Marinepoolin valmistamat kelluntaliivit

Kuva: Marinepoolin valmistamat kelluntaliivit


Pelastusliivien valinta

Liivejä ostaessa tulee muistaa, että pelastusliivit ostetaan henkilökohtaiseksi turvavarusteeksi. Erityisen tärkeitä tekijöitä pelastusliivien valinnassa ovat käyttäjän paino ja pituus. Myös käyttäjän uimataito on tärkeää huomioida liiviä valitessa. 

Sopivan pelastusliivin valinnassa täytyy huomioida, mihin tarkoitukseen liiviä käytetään. Esimerkiksi automaattiliivit ja pelastusliivit kääntävät veteen joutuneen selälleen, kun taas kelluntaliivit eivät sitä tee. 

Esimerkiksi pienille lapsille ja uimataidottomille aikuisille varmin ja turvallisin vaihtoehto ovat perinteiset 100N-pelastusliivit. Nämä liivit kääntävät veteen joutuneen oikein päin ja pitävät pään pinnalla. Näin ollen ne auttavat pelastamaan myös tajuttomana veteen joutuneen.

Pelastusliivien koko

Liivien koot on merkitty käyttäjän painon mukaan, esimerkiksi 30–50 kg, 50–70 kg, 70–90 kg ja +90 kg. Pelastusliivien pitää olla käyttäjälle myös päälle puettuna oikean kokoiset. Liivit eivät saa olla liian pienet, ja ne täytyy pystyä kiinnittämään kunnolla. Liian suuret liivit taas saattavat pahimmassa tapauksessa luistaa käyttäjän päältä veteen joutuessa.

Pelastusliivien tulee istua hyvin ja olla mukavat päällä. Liiveistä ei ole apua, jos niitä ei pidetä epämukavuuden vuoksi päällä. Lisäksi tulee huomioida liivin alle tuleva mahdollinen lisävaatetus.

Pelastusliivien noste

Eri liivimalleissa ilmoitetaan liivien noste eli nostovoima XXXN -muodossa, esimerkiksi 150N. N-kirjain tarkoittaa newtonia. Kelluntaliiveissä nostetta on vähintään 50N, pelastusliiveissä 100N, ja automaattiliiveissä 100N:sta ylöspäin. 

Mitä enemmän liiveissä on nostetta, sitä suurempi on myös liivien nostovoima. Liivejä ei kannata kuitenkaan ylimitoittaa. Esimerkiksi sisävesillä moottoriveneillessä raskaat 275N turvavaljailla varustetut automaattiliivit voivat olla ennemminkin haitta kuin hyöty.

Pelastusliivien noste vaikuttaa myös kääntönopeuteen. Mitä suurempi noste liiveissä on, sitä nopeammin ne kääntävät veteen joutuneen oikeinpäin. 

Mitä enemmän liiveissä on nostetta, sitä suurempi on myös liivien nostovoima. Liivejä ei kannata kuitenkaan ylimitoittaa.

 

Pelastusliivit lapselle

Lapsen pelastusliivien hankinnassa tulee huomioida lapsen uimataito sekä paino. Uimataidottoman lapsen pelastusliivien tulee kääntää veden varaan joutunut lapsi selälleen. Lisäksi vauvan pelastusliivien täytyy kannatella päätä veden pinnalla, vaikka vauva ei pään kannatteluun vielä itse kykenisi. 

Kasvuikäisen lapsen pelastusliivejä joutuu myös uusimaan säännöllisin väliajoin. Lue, miten valita sopivat ja turvalliset pelastusliivit lapselle.

Koiran pelastusliivi

Myös perheen lemmikkien turvallisuus tulee huomioida vesillä liikkuessa. Koirat ovat usein mukana veneretkillä tai vaikkapa suppailussa, joten on tärkeää hankkia myös pelastusliivit koiralle. 

Koiran kelluntaliivit sisältävät kahvan, josta koiran voi nostaa uimaan ja takaisin veneeseen. Koiran kelluntaliivien pehmeä rakenne mahdollistaa vesileikit ilman turhaa väsymistä, joten muotoilu on hyödyllinen myös hätätilanteessa. 

Pelastusliivit koiralle valitaan tuotemerkistä riippuen esimerkiksi painon tai pituuden mukaan. Mittaa kasvava koira säännöllisesti ennen vesille lähtöä, jotta varmistut, että liivit ovat vielä sopivat. Osa koiran pelastusliiveistä sopii myös kissan pelastusliiviksi. Katso valikoimamme koiran pelastusliivit.

Crewsaverin valmistama koiran kelluntaliivi


Kuva: Crewsaverin valmistama koiran kelluntaliivi

Pelastusliivit eri tilanteisiin

Pelastusliivejä on siis olemassa monenlaisia ja moneen eri käyttötarkoitukseen sopivia. Mitkä siis olisivat oikeat pelastusliivit juuri sinulle? Tähän ei välttämättä ole yhtä ainutta pätevää vastausta. Tärkeintä on hankkia sellaiset liivit, jotka ovat käyttöösi riittävät, oikean kokoiset sekä niin mukavat, että niitä tulee varmasti pidettyä päällä. 

Jos tarkoituksesi on hankkia esimerkiksi pelastusliivit mökille tai kalastusretkille, niin kelluntaliivit tai 100N/150N-paukkuliivit saattavat olla juuri oikea valinta. Merellä saaristossa ja avomerellä liikkuessa tulee liiveissä taas olla enemmän nostetta, jotta liivi jaksaa kelluttaa ja kääntää käyttäjänsä huonommassakin säässä ja kovassa tuulessa. 

Tiettyjä ominaisuuksia vaativat myös sopivat pelastusliivit purjehtijalle. Purjehtijoille suositellaan valjailla varustettuja liivejä, mikäli on tarvetta turvaköyden käytölle. Tutustu Veneilijän Verkkokaupan pelastusliivien valikoimaan, ja tee tilaus helposti! Vaihtoehtoja kaupassamme löytyy muun muassa tuotemerkeiltä Baltic, Crewsaver, Marinepool ja Spinlock.

Lue lisää pelastusliivien valinnasta:

Lasten pelastusliivit - Osto-opas

Automaattiliivit eli paukkuliivit - Osto-opas

Kelluntaliivit eli veneilyliivit - Osto-opas

100% kotimainenVeneilijän Verkkokauppa on kotimainen yritys, joka työllistää suomalaisia.
MaksutavatMeillä maksat monipuolisesti ja turvallisesti.
Nopea toimitusVarastossa olevat tuotteet 1-3 arkipäivää. Tilaustuotteet yleensä 2-7 arkipäivää.
Asiakaspalvelu020 755 8926 tilaukset@veneilijanverkkokauppa.fi